Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Search
Search

Η κατάθλιψη και οι καρδιοπάθειες

Η κατάθλιψη και οι καρδιοπάθειες


Η κατάθλιψη και οι καρδιοπάθειες

Οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη συνυπάρχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 30 με 40%.
Στα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες και κατάθλιψη, ο κίνδυνος του θανάτου τετραπλασιάζεται, ιδιαίτερα σε εκείνους που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα ότι η θνητότητα τριπλασιάζεται στα άτομα με κατάθλιψη που πάσχουν και από οποιαδήποτε άλλη σοβαρή αρρώστια που θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα, π.χ. καρκίνος.
Είναι όμως όλες οι καταστάσεις θλίψης κατάθλιψη; Η αλήθεια είναι πως όχι. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θλίψη και την κατάθλιψη. Δεν θα πρέπει να συνδέονται αυτές οι δύο καταστάσεις. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχιατρική πάθηση που πολλές φορές μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η θλίψη ύστερα από τον θάνατο προσφιλούς προσώπου, που βελτιώνεται με τον χρόνο, δεν είναι κατάθλιψη. Η θλίψη είναι μια φυσιολογική αντίδραση ενώ αντίθετα η κατάθλιψη που περιγράφτηκε από τον Ιπποκράτη με τον όρο μελαγχολία, χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος συμπτωμάτων, που πολλές φορές υποδύονται σωματικά συμπτώματα. Ο καταθλιπτικός ασθενής μπορεί να παραπονιέται για πολλά σωματικά συμπτώματα, όπως εύκολη κόπωση, αϋπνία καθώς και πονοκέφαλο, ενοχλήματα με πόνο στο στήθος, φουσκώματα στην κοιλιά, ανορεξία με αποτέλεσμα να μειώνεται επικίνδυνα το σωματικό τους βάρος – αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάθλιψη εκδηλώνεται με βουλιμία και αύξηση του σωματικού βάρους. Η αϋπνία εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των καταθλιπτικών ασθενών και πολλές φορές τους ταλανίζει.
Οι καταθλιπτικοί και ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να χάσουν ξαφνικά το ενδιαφέρον τους για την δουλειά τους, τις σπουδές τους στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Γενικότερα, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως μία ψυχολογική διαταραχή του ασθενούς, απώλεια ενδιαφέροντος για οτιδήποτε μέχρι τότε τον ενδιέφερε και απουσία ενθουσιασμού για οτιδήποτε παλιότερα τον συνάρπαζε.
Αναμφισβήτητα η γονιδιακή σύνθεση κάθε ατόμου ενέχεται και για την κατάθλιψη. Όμως σοβαρά οδυνηρά γεγονότα, σοβαρές χρόνιες παθήσεις ή ψυχικά νοσήματα μπορεί να αποτελέσουν εκλυτικούς παράγοντες. Η κατάθλιψη οργανικά συνδέεται με την απελευθέρωση νευροορμονών (σεροτονίνη – νορεπινεφρίνη) από τον εγκέφαλο (ιππόκαμπος). Η ελάττωση αυτών των νευροορμονών στην κυκλοφορία θεωρείται υπεύθυνη για την κλινική εκδήλωση της νόσου.
Συμπερασματικά λοιπόν εκτός όμως από τους ψυχιάτρους που είναι οι αρμοδιοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης θα πρέπει οι καρδιολόγοι, οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί να γνωρίζουν και να μπορούν να παραπέμψουν τα περιστατικά
διότι όπως είδαμε η κατάθλιψη ευθύνεται για τον τετραπλασιασμό της θνητότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

 

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»