Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Search
Search

Γυναίκα και αρτηριακή υπέρταση

Συχνά η υπέρταση θεωρείται κατά βάση ένα πρόβλημα υγείας που αφορά κυρίως στους άνδρες αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι γυναίκες ειδικότερα από την ηλικία των 40 ετών και μετά έχουν εξίσου πιθανότητα για ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης. Πριν την ηλικία
των 45 οι άνδρες ίσως είναι πιο επιρρεπείς στην υπέρταση αλλά μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης (συνήθως 51-52 ετών), οι γυναίκες ουσιαστικά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνό για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Ποια πίεση θεωρείται φυσιολογική ;

Ο ορισμός των ορίων της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης μεταβάλλεται συνεχώς. Σήμερα πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120 mmHg η μεγάλη (συστολική) και η μικρή (διαστολική) τα 80 mmHg.

Πως καταλαβαίνω αν έχω υψηλή πίεση ;

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να αυξηθεί χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων. Είναι πιθανό κάποιος να έχει υπέρταση και να μην το έχει καταλάβει μέχρι την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας καρδιακής προσβολής. Για το λόγο αυτό η αρτηριακή
υπέρταση συχνά αποκαλείται και σιωπηλός δολοφόνος. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μέτρηση της πίεσης τακτικά (ειδικά σε ηλικίες >40 ετών). Ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους, η πολύ υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ρινορραγία, πονοκέφαλο ή
ζαλάδα.

Γιατί κινδυνεύω από την υπέρταση;

Χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και διάγνωση, μπορεί να μην αντιληφθείτε καν ότι η πίεση σας αυξάνεται. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και
νεφρική ανεπάρκεια. Η καταστροφή που προκαλείται στα αγγεία λόγω χρόνιας υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.

Αύξηση αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη

Κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη χωρίς να έχουν ατομικό αναμνηστικό αρτηριακής υπέρτασης. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις 20 εβδομάδες κύησης είναι γνωστή ως υπέρταση της κύησης, μια μορφή
δευτεροπαθούς υπέρτασης που οφείλεται στην κύηση και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο χρήζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης, γιατί η ανεξέλεγκτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει επικίνδυνη και για τους δύο.

Παράγοντες που προδιαθέτουν για υπέρταση στις γυναίκες :

   

   • Αντισυλληπτικά χάπια

   • Παχυσαρκία

   • Οικογενειακό ιστορικό

   • Αυξημένη αρτηριακή πίεση σε προηγούμενη εγκυμοσύνη

   • Εμμηνόπαυση

   • Νεφροπάθειες

   

  Πως μπορεί να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση ;

  Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης:

    • Ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

    • Περιορισμός του αλκοόλ

    • Τακτική φυσική άσκηση

    • Διαχείριση του άγχους

    • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος

    • Διακοπή του καπνίσματος

    • Συνεχής παρακολούθηση και επικοινωνία με το γιατρό

    

   Πότε θα πρέπει να μετράμε την αρτηριακή πίεση ;

   Συμπερασματικά, είναι μείζονος σημασίας για μια γυναίκα (και όχι μόνο) να γνωρίζει ποια είναι η συνήθης της πίεση. Αν δείτε σημαντική αύξηση κατά τη μέτρηση της πίεσης σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στην ηρεμία, συγκριτικά με τις συνηθισμένες σας τιμές, θα
   πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Η πίεση πρέπει να μετριέται κατά βάση πρωί, γιατί τότε συνήθως είναι αυξημένη στους περισσότερους ανθρώπους.

   Γενικότερα όμως, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, γίνεται 24ωρη καταγραφή της πίεσης με ειδικό μηχάνημα, ούτως ώστε να διαπιστώσει πώς κυμαίνεται η πίεση κατά την ηρεμία, κατά την προσπάθεια, κατά την ώρα του stress και κατά τον ύπνο.

   Newsletter

   Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


   2015-2016

   Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

   Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

   2013 – 2014

   Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

   • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
   • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
   • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

   2010–2014

   Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

   2010–2012

   Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

   2008–2014

   Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

   2008–2013

   Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

   Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

   2004-2008

   Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

   2004-2004

   Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

   2002-2004

   Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

   2002-2003

   Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

   2001-2002

   Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

   2001-2001

   Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

   2001-2001

   Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

   2000-2001

   Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

   1999-2000

   Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

   1999-2000

   Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»