Τ. 217 7221009    K. 6981049098    Ε. cardio@tsougos.gr   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Search
Search

Επηρεάζει το αλάτι την υγεία της καρδιάς;

Επηρεάζει το αλάτι την υγεία της καρδιάς;

Το νάτριο (αλάτι) που περιέχεται στις τροφές είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας αφού βοηθά την σωστή ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, καθώς και την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στους μύες όσο σε καρδιά και εγκέφαλο. Η αυξημένη ποσότητα άλατος προκαλεί αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε καταστάσεις υπονατριαιμίας (χαμηλά ποσοστά άλατος στον οργανισμό κάτω από 125ml) παρατηρείται εγκεφαλοπάθεια και αρρυθμίες. Άρα η διατήρηση της ισορροπίας του άλατος στον οργανισμό μας είναι κριτικής σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη στην καρδιολογική κοινότητα ότι η πλήρης διακοπή του άλατος στην διατροφή μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Εντυπωσιακά πράγματι είναι τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά το New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ελαττώνοντας κατά 3 γραμμάρια το αλάτι ημερησίως ελαττώθηκαν κατά 60.000 οι περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, κατά 32.000 τα εγκεφαλικά επεισόδια, κατά 54.000 τα εμφράγματα του μυοκαρδίου όπως και οι θάνατοι από διάφορες παθολογικές αιτίες κατά 44.000 ετησίως. Προσαρμόζοντάς λοιπόν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και προσπαθώντας να ποσοτικοποιήσουν την πρόσληψη άλατος σχεδιάστηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα μία άλλη μεγάλη πολυκεντρική μελέτη, η SODIUM HF. Στον σχεδιασμό της διέκρινε δυο σκέλη ασθενών, η πρώτη ομάδα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούσε να καταναλώσει το σύνηθες αλάτι, ενώ η δεύτερη ομάδα περιόρισε το διατροφικό αλάτι σε επίπεδα κάτω από 1500 mg/ημέρα. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 67 έτη ενώ το 33% ήταν γυναίκες.

Η μελέτη προς έκπληξή μας διεκόπη πρόωρα, λόγω χαμηλού ποσοστού προβλεπόμενων συμβάντων. Δηλαδή δεν παρατηρήθηκε καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες των ασθενών. Η αυξημένη λοιπόν πρόσληψη άλατος δεν οδήγησε σε περισσότερα συμβάντα είτε σε αύξηση των θανάτων. Εν αντιθέσει οι περισσότεροι ασθενείς θεώρησαν ότι είχαν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας και καλύτερη καθημερινότητα όταν έτρωγαν το σύνηθες αλάτι.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε λοιπόν δεν είναι το μαγειρικό αλάτι στο σπιτικό φαγητό, ούτε το αλάτι το οποίο περιέχεται σε μη επεξεργασμένες τροφές όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά. Το πρόβλημα έγκειται στα συσκευασμένα τρόφιμα καθώς και στα έτοιμα φαγητά.

Ποσοστό έως και 75% του άλατος που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κρύβεται σε επεξεργασμένα κρέατα (λ.χ. αλλαντικά), το τυρί, τα δημητριακά, το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και γενικώς τα αλμυρά εδέσματα.

Το μόνο λοιπόν που θα πρέπει να περιοριστεί είναι το αλάτι στις έτοιμες τροφές καθώς εκτιμάται ότι θα ελαττωθούν κατά 100.000 οι θάνατοι ετησίως. Θα πρέπει να καταγράφεται σε κάθε αναλώσιμο τρόφιμο το ακριβές ποσό αλατιού που περιέχει και η προτεινόμενη ποσότητα που πρέπει να περιέχουν οι τροφές ημερησίως πρέπει να κυμαίνεται από 370- 580 mg.

Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικός πίνακας για την περιεκτικότητα των τροφών σε νάτριο.

Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας τροφών σε Νάτριο :

Τρόφιμο περιεκτικότητα σε νάτριο (mg):

  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης 25γρ = 540 mg
  • Δημητριακά προγεύματος 30γρ = 1170 mg
  • Ρύζι βραστό 160γρ. = 2 mg
  • Ντοματοπολτός 120γρ. = 500 mg
  • Βούτυρο ή Μαργαρίνη 10γρ.= 840 mg
  • Τόνος κονσέρβα 120γρ.= 490 mg
  • Κοτόπουλο βραστό (χωρίς πρόσθετο αλάτι) 100γρ.= 80 mg
  • Φιλέτο (χωρίς πρόσθετο αλάτι) 130γρ. =85 mg
  • Λουκάνικα 100γρ.= 1050 mg
  • Γαλοπούλα ψητή (χωρίς πρόσθετο αλάτι) 120γρ.= 50 mg
  • Τυρί cottage 25γρ.= 450 mg
  • Κίτρινο τυρί 25γρ. = 610 mg
  • Aμύγδαλα ωμά χωρίς αλάτι 15γρ. = 6 mg
  • Ελιές σε άρμη 20γρ. = 1800 mg

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και ενημερώσεις.


2015-2016

Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Λαϊκό» με κλινικά, και ερευνητικά καθήκοντα  (Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης – ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική  Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας  εφεδρείας ταχυτήτων ροής.

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/05/2015 έως 28/06/2016.

2013 – 2014

Ειδικός Καρδιολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σύμφωνα με τον νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24/30-1-2013, τ. Α΄), άρθρο 34 “Θέματα ΑΕΙ”, παρ. 16.

  • Διενέργεια δυναμικής μελέτη των ασθενών για την ανάδειξη στεφανιαίας νόσου με την χρήση δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
  • Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων [Καρδιολογική Κλινική (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”]
  • Μελέτη και διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικων τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler(TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής (Ερευνητική δραστηριότητα).

2010–2014

Καρδιολόγος Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης,  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”. Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών Β΄ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  (Π.Γ.Ν) “Αττικόν”

2010–2012

Βασικός ερευνητής στη μελέτη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Η μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια». Υπότροφος της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2008–2014

Διδασκαλία στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στην εργαστηριακή και κλινική νοσηλευτική καρδιολογία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα  της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα νοσηλευτικής β’ – τμήμα δημόσιας υγιεινής)

2008–2013

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν», με κλινικά, ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα (θάλαμοι ασθενών, εξωτερικά ιατρεία, καταγραφή ασθενών και δημιουργία βάσης    δεδομένων, σχεδιασμός και διεξαγωγή κλινικών μελετών, εκπαίδευση φοιτητών –   Διενέργεια διαθωρακικών και διοισοφαγείων ηχωκαρδιογραφημάτων, μελέτη και   διενέργεια νεώτερων ηχωκαρδιογραφικών τεχνικών: τρισδιάστατη διαθωρακική και  διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία, νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής απεικόνισης- ιστικό Doppler (TDI), δισδιάστατη ιστική παραμόρφωση (2-DSpeckleTracking), Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo), χρήση παραγόντων αντίθεσης και εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ταχυτήτων ροής .

Συμβάσεις ΕΛΚΕ, 1/10/2008 έως 28/02/2014.

2004-2008

Ειδικευόμενος στην Καρδιολογία, Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»

2004-2004

Μέλος Υπερτασικού Ιατρείου Α΄ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό»

2002-2004

Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής Μέλος Υπερτασικού  Ιατρείου, «Θριάσιο», Ελευσίνα, με κλινική και ερευνητική ενασχόληση στην υπέρταση (ερευνητικά πρωτόκολλα και πολυκεντρικές μελέτες για τη θεραπευτική δράση  των σαρτανών, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Μελέτης ONTARGET TRANSCEND για την Υπέρταση)

2002-2003

Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Β’ Παθολογική Κλινική, Α’ Παθολογική  Κλινική, Π. Γ. Ν. Ε. «Θριάσιο», Ελευσίνα

2001-2002

Στρατιωτική θητεία στο Ελληνικό Ναυτικό (Ιατρός Νοσοκομείου Πόρου,   Τμήμα Επειγόντων και Παθολογικών Περιστατικών).

2001-2001

Ιατρός, Τμήμα Καταδυτικής και Υπερβατικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

2001-2001

Ιατρός Κέντρου Εκπαίδευσης Κ.Ε.Π.Α.Λ. (Πολεμικό Ναυτικό)

2000-2001

Καθηγητής στο Ι.Ε.Κ. Αυγερινοπούλου, Αθήνα (Διδασκαλία – Πρώτες Βοήθειες, Διαιτολογία, Δερματολογία, Φυσιολογία)

1999-2000

Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Κάτω Κλειτορίας, Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

1999-2000

Τρίμηνη εκπαίδευση (Παθολογία – Καρδιολογία – Χειρουργική), Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας  «Ο Άγιος Ανδρέας»